Print Page | Close Window

No Sound After Audio Install, 1991 Chevrolet 1500 C Series Pickup

Printed From: the12volt.com
Forum Name: Car Audio
Forum Discription: Car Stereos, Amplifiers, Crossovers, Processors, Speakers, Subwoofers, etc.
URL: https://www.the12volt.com/installbay/forum_posts.asp?tid=146924
Printed Date: May 27, 2022 at 4:05 PM


Topic: No Sound After Audio Install, 1991 Chevrolet 1500 C Series Pickup

Posted By: kevin c.
Subject: No Sound After Audio Install, 1991 Chevrolet 1500 C Series Pickup
Date Posted: July 06, 2021 at 4:05 PM

I have a 91 chevy 1500 c series pick up and after installing a dual xdm17bt audio receiver I can't get any sound what should I, do?

-------------
Kevin C.



Replies:

Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 06, 2021 at 4:17 PM
Did you purchase the wiring harness for the vehicle? Did the last radio work?




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 06, 2021 at 4:24 PM
no the last radio didn't work and I had to cut the wires and rehook them I got power but no sound I can't figure out why the wiring is different then the horness that came with the receiver. HELP!!!


-------------
Kevin C.




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 06, 2021 at 7:00 PM
The wires in the truck, what color are the wires? Disregard the ones you have connected for power.




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 06, 2021 at 7:50 PM
tan gray blue light blue yellow green light green brown and black I've followed the color code but with no luck.


-------------
Kevin C.




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 06, 2021 at 11:04 PM
What color code did you follow? Left rear = Brown positive Yellow negative?
Right rear Dk. Blue positive Lt. Blue negative?




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 07, 2021 at 2:33 AM
left front tan and gray right front dark green and light green left rear brown and yellow right rear blue and light blue. I, used the wiring hornnes that came with the receiver so I,had to connect it by changing the order of wiring constant is orange in the truck and the ignition is yellow and so forth red to orange and yellow to red either way I, still don't have sound and when I, go online to find out where the factory amp is located I, can;t get a straight answer. I.m sure if I, can find way to bypass the factory amp I, could probably bypass it and get the sound.


-------------
Kevin C.




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 07, 2021 at 2:49 AM
I, need a manual on how to install a after market dual XDM17bt receiver in my 91 chevy 1500 c series truck

-------------
Kevin C.




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 07, 2021 at 7:45 AM
If you had those wire colors they are the wires that were plugged into the factory amplifier. One of 3 possible causes. 1. All of the speakers are bad. 2. You have a shorted speaker or a grounded speaker wire. 3. That Gem of a radio has no output.




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 07, 2021 at 8:52 AM
The radio I, installed was a radio from my other car and worked great, the speakers works as well, everything I, read leads me to a factory amp, the factory system was a three way system. I, can;t seem to get a answer on where it's located, I. would like to bypass the amp if possible. But first I, need to locate it.


-------------
Kevin C.




Posted By: mgoetz74
Date Posted: July 07, 2021 at 3:49 PM
the factory amp/tuner is above the gas pedal just to the right. That's where the controls for the stereo (above ac controls) plugs into and the if it had the tape deck in the center. There should be a harness plugged into that that fits the gm-4001 harness that give you all you powers/ground/speakers connections that run up to the center below the air vents and also has the antenna connection in it

-------------
31 years as a installer. Favorite thing to install/topic are remote starts/car alarms. Stop using test lights!!!




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 07, 2021 at 8:07 PM
If you have those color wires, those are the wires that plugged into the factory amplifier. They WERE plugged into the amplifier in the beginning. Do not know who was the first one to put a radio in the truck, but they unplugged the 3 plugs from the amplifier and wired the radio up to those wires. They bypassed the amplifier right out of the gate.




Posted By: kevin c.
Date Posted: July 07, 2021 at 11:33 PM
Thank you for your reply to my question and I was aware of the receiver being in that area
The tuner was a three way device so it's possible... Right ?



-------------
Kevin C.




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 08, 2021 at 9:09 AM
Is what possible? Bypassing the factory amplifier?




Posted By: mgoetz74
Date Posted: July 08, 2021 at 11:37 AM
Radio 12V     orange     +     radio harness          
Radio Ground     black     -     radio harness          
Radio Ignition     yellow     +     radio harness          
Radio Illumination     gray (dimmer)     +     radio harness          
Factory Amp Turn-on     pink     +     radio harness          
Left Front Speaker (+/-)     tan - gray     +,-     radio harness          
Right Front Speaker (+/-)     lt. green - dk. green     +,-     radio harness          
Left Rear Speaker (+/-)     brown - yellow     +,-     radio harness          
Right Rear Speaker (+/-)     dk. blue - lt. blue     +,-     radio harness

you may not be getting any sound because you have a blown speaker, have the speakers been replaced in the last 5 or years?

-------------
31 years as a installer. Favorite thing to install/topic are remote starts/car alarms. Stop using test lights!!!




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 08, 2021 at 6:26 PM
The above wiring info is for 1995 and newer. Your factory amplifier is no longer in your vehicle. Or at least it is not still connected.




Posted By: mgoetz74
Date Posted: July 09, 2021 at 9:25 AM
i am an idiot wrote:

The above wiring info is for 1995 and newer. Your factory amplifier is no longer in your vehicle. Or at least it is not still connected.
this should be wire colors that are in this truck (verified by all data), we all know GM doesn't change there wire colors..ever :). This is so OP can check his wire colors to the radio

-------------
31 years as a installer. Favorite thing to install/topic are remote starts/car alarms. Stop using test lights!!!




Posted By: i am an idiot
Date Posted: July 09, 2021 at 8:22 PM
His truck does not have an amplifier turn on wire. In order to put a radio in this vehicle you must remove the 3 plugs from the Tuner/Amplifier box. The radio control piece in this vehicle is just a control piece. There are no usable wires at that device. The only place there are the standard GM wire colors are at the 3 plugs that WERE plugged into the Tuner/Amplifier. He keeps asking about bypassing the factory amplifier. I think I almost had him convinced that his factory amplifier was already out of the circuit. Then you came and posted about the pink amp turn on wire. That wire did not happen till 1995. Hopefully he does not get back on bypassing the amplifier, which is not there, or at least not connected.





Print Page | Close Window