the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
icon

Sub with existing stereo and amp


Post ReplyPost New Topic
< Prev Topic Next Topic >
28this 
Member - Posts: 17
Member spacespace
Joined: December 30, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 6:35 PM / IP Logged  
I have a pioneer head set w/four pioneer three-way 6 1/2's in the doors and an alpine 4-channel amp. I am looking to install a 12" pioneer 600w 4ohm sub. How do I need to have it wired in so it is safe and works properly? Any info would be appreciated.
28this
There's no such word as cant.
You can do anything, if you set your mind to it.
fingaz22 
Silver - Posts: 410
Silver spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: March 11, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 6:40 PM / IP Logged  
you are planning on getting another amp for the sub? i wouldn't suggest trying to use the 4 channel if that was your plan. does your hu unit have a second set of rca's? for another amp? i would get an amp that is a little over the rms rating of your sub so you will have head room.
JUST ONE MORE AMP!!!
hu,alpine cva 1005/dva 5205
sound processor,symmetry(first one).
sub amp,power 1000 the terminator.(1992).
subs,spl comp dual 1 ohms.
punch 150hd on a 10" ev.
alotofhighs
28this 
Member - Posts: 17
Member spacespace
Joined: December 30, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 6:41 PM / IP Logged  
I also have a ? about the box the sub is going in. It is a completely sealed box w/no blower hole either. Do I need to put a blower hole in it?
28this
There's no such word as cant.
You can do anything, if you set your mind to it.
fingaz22 
Silver - Posts: 410
Silver spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: March 11, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 6:43 PM / IP Logged  
if thats sarcazim then im sorry im just trying to lead you in the right direction.
JUST ONE MORE AMP!!!
hu,alpine cva 1005/dva 5205
sound processor,symmetry(first one).
sub amp,power 1000 the terminator.(1992).
subs,spl comp dual 1 ohms.
punch 150hd on a 10" ev.
alotofhighs
fingaz22 
Silver - Posts: 410
Silver spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: March 11, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 6:46 PM / IP Logged  
but if not then no you dont the box is designed to be sealed. your sub has specs on the type of inclosure it should be in and that is how the sub will best perform. you will get different types of bass out of different style boxes
JUST ONE MORE AMP!!!
hu,alpine cva 1005/dva 5205
sound processor,symmetry(first one).
sub amp,power 1000 the terminator.(1992).
subs,spl comp dual 1 ohms.
punch 150hd on a 10" ev.
alotofhighs
28this 
Member - Posts: 17
Member spacespace
Joined: December 30, 2005
Location: United States
Posted: December 30, 2005 at 10:37 PM / IP Logged  
I dont know what my hu has 2nd rca's or not yet. If it doesn't can I still make it work with what I do have? If so, how good will it be and what is the odds that something will get messed up?
28this
There's no such word as cant.
You can do anything, if you set your mind to it.
geepherder 
Platinum - Posts: 3,626
Platinum spaceThis member consistently provides reliable informationspace
Joined: October 27, 2003
Posted: December 31, 2005 at 7:09 AM / IP Logged  
If your head unit does not have enough preouts, you can see if your 4 channel has any preouts.  If it does not, connect a line output converter to either front or rear speaker wires, and run your RCA's from that.
My ex once told me I have a perfect face for radio.
fingaz22 
Silver - Posts: 410
Silver spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: March 11, 2005
Location: United States
Posted: December 31, 2005 at 7:34 AM / IP Logged  
a  ,y-connector from one of the 4 channels rca will work also. i really dont think that head unit has three sets of preouts if it even has two. what model is it? and one other question is there two sets of rca's at the 4 channel amp?going to it?
JUST ONE MORE AMP!!!
hu,alpine cva 1005/dva 5205
sound processor,symmetry(first one).
sub amp,power 1000 the terminator.(1992).
subs,spl comp dual 1 ohms.
punch 150hd on a 10" ev.
alotofhighs
geepherder 
Platinum - Posts: 3,626
Platinum spaceThis member consistently provides reliable informationspace
Joined: October 27, 2003
Posted: December 31, 2005 at 8:54 AM / IP Logged  
Good idea, I forgot about that one.
My ex once told me I have a perfect face for radio.
28this 
Member - Posts: 17
Member spacespace
Joined: December 30, 2005
Location: United States
Posted: December 31, 2005 at 2:35 PM / IP Logged  

fingaz22 wrote:
a  ,y-connector from one of the 4 channels rca will work also. i really dont think that head unit has three sets of preouts if it even has two. what model is it? and one other question is there two sets of rca's at the 4 channel amp?going to it?

I dont know what type of headset it is yet besides it is a pioneer am/fm/cd/cassette. Its what they told me they installed. I do know that I originally had two sets of rca's going to amp from head set.

28this
There's no such word as cant.
You can do anything, if you set your mind to it.
Page of 2

  Printable version Printable version Post ReplyPost New Topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

  •  
Search the12volt.com
Follow the12volt.com Follow the12volt.com on Facebook
Thursday, August 18, 2022 • Copyright © 1999-2022 the12volt.com, All Rights Reserved Privacy Policy & Use of Cookies
Disclaimer: *All information on this site ( the12volt.com ) is provided "as is" without any warranty of any kind, either expressed or implied, including but not limited to fitness for a particular use. Any user assumes the entire risk as to the accuracy and use of this information. Please verify all wire colors and diagrams before applying any information.

Secured by Sectigo
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
Support the12volt.com
Top
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer