the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
icon

High volume bass amp shuts off


Post ReplyPost New Topic
< Prev Topic Next Topic >
lolzitsmtss 
Copper - Posts: 174
Copper spacespace
Joined: April 29, 2004
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 6:53 PM / IP Logged  
hey guys, Gotta pickle im in.. Okay i have a type X 12'' sub in a sealed box powered by a 2 channel amp which i have bridged. so  the type X is geting 700watts rms. Now, everytime i get past about 70% of volume on most songs it cuts off. some songs that have really hard bass i can get to about 50%... some songs i cant even play cause 35% volume makes it cut off. I listen to rock and all this info is coming from listening to rock.. when i play a hip hop or rap song the bass is alot i mean alottttt louder but its like at the same 75% it shuts off. No matter how loud the bass is it still gets shut off at certain points. So heres what i did... i read alot of posts and i found that capacitors are a waste of time so i went out and got a brand new alt.. 90amps...still same problem.... then i checked my power wire like it said in the big 3...still same problem...i went to a professional..he sets the gains.... still same problem...he said get a new battery... so i went out and got a yellow top... still same problem... i am running a 4 guage power wire and i cant figure out what is it... the only thing i can figure is that the 90amps my alt is putting out... cant keep up with my power demands...but then again i was running a 1200.1 kicker amp and it was fine. i was running that system on 1 ohm and i this system im running it @ 2 ohms.... what else is there to do?
I guess that guy has subs.
xtremej 
Gold - Posts: 1,440
Gold spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: February 24, 2006
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 7:21 PM / IP Logged  
Just the sub cuts out when the bass hits or all music? Is the amp clipping? What knid of amp are we looking at? Have you attached a meter to the amp while your playing it where it cuts out? When this happens do you just turn it back down and it plays fine? Where do you have it grounded and have you meterd the ground?
tcss 
Silver - Posts: 1,623
Silver spacespace
Joined: June 07, 2004
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 7:47 PM / IP Logged  
Is the amp 2 ohm stable when bridged?
There is no such thing as free installation!
lolzitsmtss 
Copper - Posts: 174
Copper spacespace
Joined: April 29, 2004
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 9:40 PM / IP Logged  

xtremej...yeah just the bass cuts off.. haven't metered it and yes as soon as i turn it down a little it works fine.

Tcss.. yeah the amp is 2 ohm stable.

I guess that guy has subs.
kfr01 
Gold - Posts: 2,121
Gold spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: April 30, 2003
Posted: August 24, 2006 at 10:00 PM / IP Logged  
tcss has this right on.
The amp may be 2-ohm stable, but it is NOT 2-ohm stable when bridged.
---Very few--- amplifiers on the market are 2-ohm stable when bridged.
New Project: 2003 Pathfinder
lolzitsmtss 
Copper - Posts: 174
Copper spacespace
Joined: April 29, 2004
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 10:11 PM / IP Logged  

the amp im using is the

OA1200.2 series from

http://www.o2audio.com/Amplifiers.html

I guess that guy has subs.
Flakman 
Copper - Posts: 365
Copper spaceThis member has made a donation to the12volt.com. Click here for more info.spacespace
Joined: April 25, 2005
Location: United States
Posted: August 24, 2006 at 10:16 PM / IP Logged  
Looking at the specs. this amp is not 2 ohm stable bridged. If it was, they would make that VERY clear.
The Flakman
I feel strange. I have deja vu and amnesia at the same time.
John | Manteca, CA
lolzitsmtss 
Copper - Posts: 174
Copper spacespace
Joined: April 29, 2004
Location: United States
Posted: August 25, 2006 at 12:07 PM / IP Logged  

oooo.. so umm.. what the best thing to do now? can i just put both channel to the sub.. like have 4 wires coming from the 2 channels into 2 wires which is connected to the sub..  just tape the 2 ends together?

I guess that guy has subs.

Sorry, you can NOT post a reply.
This topic is closed.

  Printable version Printable version Post ReplyPost New Topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

  •  
Search the12volt.com
Follow the12volt.com Follow the12volt.com on Facebook
Saturday, November 27, 2021 • Copyright © 1999-2021 the12volt.com, All Rights Reserved Privacy Policy & Use of Cookies
Disclaimer: *All information on this site ( the12volt.com ) is provided "as is" without any warranty of any kind, either expressed or implied, including but not limited to fitness for a particular use. Any user assumes the entire risk as to the accuracy and use of this information. Please verify all wire colors and diagrams before applying any information.

Secured by Sectigo
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer
Support the12volt.com
Top
the12volt.com spacer
the12volt.com spacer